fredag 2 januari 2009

Trend 2009

Det är alltid spännande inför en ny säsong.Vad blir detta årets trender? Den nya Formex katalogen har anlänt. (Formex är en svensk fackmässa för present och inrednings detaljister.)sally bazar kommer att använda Formex färgkarta och trendspaning som en ledstjärna för inköpen 2009. Här kan ni också vara med och inspireras! Varsegoda!

Uppror! Revolt!

Nu får det vara nog. Slut med uppdelningar, högt och lågt, ute och inne. Inget är längre vad det verkar vara. Den där chesterfield- soffan skulle göra sig bra i trädgården, så varför inte göra den i en hopfällbar variant. Låt herrklubben följa med till campingplatsen. Husvagnen blir ett palats. Det finns ingen anledning att spara på bladguldet bara för att man råkar bo lite trångt.

Väl hemma lägger vi pussel med den orientaliska mattan, bygger upp en rutschbana paralellt med trappan och klistrar väggarna fulla med dekaler från dataspelens värld. Tio poäng till den som hoppar upp och river ner taklampan. Vägra vuxenliv!

Möblerna klättrar längs väggarna, inget tycks vilja stanna där man ställer det. Lekfullhet och komprimerad lyx tippar över i kitsch och vi hamnar mitt i en finslipad småporrig myshörna. Smaken är som baken- naken!

Ruralisering

Staden skjuter skott. Djupt inne i betongdjungeln rotar sig potatisen, på Stureplan odlar man svamp. Inglasade balkonger blir växthöghus där invånarna återanvänder tömda konservburkar till att fröså tomaterna.

Naturen tar tillbaka något av det staden en gång skövlade, ett kojligare boende bland furorna verkar skojigare, en liten lägenhet byggs i skuggan av ett äppelträd. På täppan anläggs personliga grönsaksland i terasslådor av upphittat skrot. Husbehovsodlingen frodas kring resterna av den vittrande industrilokal. Den som har möjlighet håller höns och den får har kanske getter.

Rotting- och korgmöbler lättar upp rummet, fel och fulaktigheter nyttjas mer än gärna. Kvistar och grenar kan få vara kvar, sekunda virke fungerar prima. Möblerna måste vara lätta att bära med sig. Likt en karavan ska man kunna bryta upp och flytta med kort varsel. Slå upp tälten någon annanstans. Värma latte på gasolköket och fälla upp laptoppen för en stunds trådlöst kontorsjobb i skogsbrynet.

Bergtagen

De folkliga tillbakablickarna söker sig vidare till nästan bortglömda naturväsen; andar, huldor och oknytt.

Tummelisa möblerar sitt näckrosblad, storlekar förskjuts, proportioner ändras. Vi följer den vita kaninen in i Underlandet, en surrealistisk plats där den djupaste svärta ställs mot kaninens sprakande vithet och gulliga ullighet.

Det skira möter motviljan i helt andra faunistiska inslag. Äckelfaktorn kryper nära inpå när inredninigen antastas av ormar, spindlar, råttor och fladdermöss. Från en marmorbyst kraxar korpen sitt Nervermore. På en stol skymtar en mänsklig kontur, eller - vänta - nej , nu är den borta igen!

Mysrysigt uppskrämda landar vi mjukt i gigantiska blomfåtöljer med lager på lager av högst påtagliga kronblad. Strucktur och storlek triumferar, samtidigt som vi omges av ett landskap av föränderliga skuggspel från ljuskällornas skärmar och rummets dekorationer.

Ny teknink söker nya vägar; laserskarpa lijleblad och organiska linjer korsar varandra, bildar futuristiska rymder och besjälade tomrum med gott om plats för fantasi och folktro.

Formex färgkarta för vår och sommar 2009.

2 kommentarer:

68 kvadrat sa...

Me like! Ska bli spännande att se vad du hittar på dessa teman!

Tummelisa Garn och Design sa...

Tänk vad underbart att få åka till Köpenhamn för inspiration. Skall bli jätteroligt att få se resultatet i din butik.

Ann-Christin